Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Jeśli szukasz soli himalajskiej, koniecznie odwiedź ten adres.

Sól to substancja potrzebna do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego należy ich używać w kuchni?

Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który wspaniale podbija smak potraw. Jakkolwiek nadmierne użycie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są konieczne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek regulujący utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze pokładów szacowanych na 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych pierwiastków i minerałów, takich jak potas, wapń czy magnez, a przy tym nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, magnezu i cynku

Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o wysokim stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do naszych przetworów. Jest m.in. kopalnią wapnia, potasu czy cynku, a więc składników koniecznych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , zatem nie traci swoich cech i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]