Obecnie rzadko już jemy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, co generuje chęć natychmiastowego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup, wybierając posiłki, które uprzednio oferowane były zazwyczaj jako to drugie danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż stanowią one stały punkt w menu gospód oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są…
WięcejTematyka żywnościowa
Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowie
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają także inne, dotychczas mniej lubiane owoce i warzywa. Pisząc o zdrowotnych walorach fermentowanego jedzenia nie można pominąć też napojów takich jak kwas chlebowy, maślanka czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w prosty i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu substancje konieczne dla jego poprawnego działania….
WięcejNie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą spożywamy z reguły podczas Wigilii czy też znaczących rodzinnych spotkań. W domach, w których obyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, ale także jako uzupełnienie do niektórych posiłków. Barszcz czerwony – pasuje do pasztecików z mięsnym farszem i do kiełbasy Wydawałoby się, że barszcz czerwony to prosty do…
WięcejKapsułki Nespresso – zamienniki są już w sprzedaży
Kapsułki do Nespresso są jednymi z najstarszych w sprzedaży. Zostały opracowane w Szwajcarii już w 1976 r. i od tego czasu powoli pozyskiwały kolejnych miłośników. Współcześnie jest to marka znana na całym świecie, a ekspresy z tym systemem wytwarza wiele renomowanych firm. Czy można nabyć kapsułki kompatybilne z Nespresso? Decydując się na zakup ekspresu działającego na systemie Nespresso, wiele osób zastanawia się, czy będzie ograniczona wyłącznie do zakupu kawy w kapsułkach od jednego producenta. To…
WięcejEkologiczne przetwory – co znajdziesz na ich etykiecie
Od prężnego rozwoju przemysłu spożywczego, który obserwujemy od zeszłego stulecia, wyroby spożywane przez nas na co dzień zaczęto standardowo wypełniać przeróżnymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Ale wraz z dojrzewającą świadomością odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, ostatnio coraz chętniej szukają oni produktów wykonanych z żywności ekologicznej. Ekologiczna żywność – mniejsza zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich By konkretny wyrób sprzedawany w Polsce mógł nazywać się…
WięcejKwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka
W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce czy jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są zarówno zdrowe, jak i smakowite. Kwaszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem bądź z innymi przyprawami Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest niesłychanie proste. Stosuje się do tego duże kamienne garnki bądź beczułki z drewna, w których surowe…
WięcejWarsztaty kulinarne – ich różnorodność może Cię zaskoczyć!
Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to wspaniały pomysł na zdobycie nowych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, przyswojenie sobie dobrych praktyk produkcyjnych i tajników rozmaitych przepisów. Do kogo adresowana jest oferta? Czy warto zapisać się na warsztaty kulinarne? Kurs kulinarny – dla pasjonatów i doświadczonych kucharzy Umiejętności gotowania nie osiąga się w krótkim czasie – prawdziwy mistrz poświęca wiele lat na zapoznanie się z zawiłymi przepisami oraz poszerzenie swojej wiedzy. Jeśli chciałbyś podążać śladami najlepszych, zgłoś się…
WięcejCzy kapusta kiszona jest zdrowa?
Charakterystyczny smak kiszonej kapusty jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i statystyczny Polak dość często kładzie ją na stole. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowa żywność. Kiszona kapusta – dlaczego powinno się jeść? Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż tych dwóch określeń używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które powstało za sprawą szukania przez człowieka metody na długie składowanie pożywienia. Drobniutko posiekane główki białej kapusty…
WięcejZdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata
Kiszonki z warzyw są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to typowo słowiański rarytas, sporadycznie przyrządzany w innych częściach świata. Jednak kiszonki modne są nie tylko w Europie, ale też w obu Amerykach oraz w Azji. Dlaczego kwaszone przetwory warzywne są popularne? Wedle historyków proces konserwowania żywności poprzez ich zanurzenie w zlewie z octu, w solance lub w soli, wykorzystywany jest przez ludzi od ponad 4 tysiącleci. Technika ta najprawdopodobniej nie…
WięcejKursy gotowania – ucz się i jednocześnie rozwijaj swoją pasję
Własnoręczne przygotowanie posiłków w domowym zaciszu ma niemało plusów. Głównym z nich jest bezsprzecznie redukcja wydatków – spożywanie potraw w domu bywa zazwyczaj zdecydowanie tańsze niż regularne korzystanie z usług restauracji. Nie bez znaczenia jest także radość wynikająca z przyrządzenia dania osobiście – szczególnie, gdy możemy poczęstować nim domowników czy gości. Nie sposób nie napomknąć także o tym, iż kucharząc osobiście mamy szczegółową wiedzę, co trafia na nasze talerze, a to jest niesłychanie istotne w…
Więcej