Więcej informacji o kapuście kiszonej.
Charakterystyczny smak kiszonej kapusty jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i statystyczny Polak dość często kładzie ją na stole. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowa żywność.
Kiszona kapusta – dlaczego powinno się jeść?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż tych dwóch określeń używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które powstało za sprawą szukania przez człowieka metody na długie składowanie pożywienia. Drobniutko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez parę miesięcy w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów czy witamin, których zdobycie w chłodne miesiące było znacznie trudniejsze niż dzisiaj. A trzeba zaakcentować, że kapusta kwaszona ma mnóstwo substancji koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B9, B5, B1). Ponadto, kapusta kwaszona to źródło m.in. wapnia, potasu oraz błonnika pokarmowego. Zarazem to żywność nie posiadająca wielu kalorii, w związku z tym zaleca się jej konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.
Kapusta kwaszona – w głównych daniach i w zupach
Kiszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako najważniejszy składnik dań, jak i w dodatkach do nich. Na surowo przeważnie spożywa się ją w formie surówki z tartą marchewką i posiekaną cebulą, która pasuje do dań z ryb czy kartofli, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też artykuł, który wyśmienicie harmonizuje z pieczarkami i mięsem, skutkiem tego używa się jej w nadzieniu do pierogów, łazanek i pasztecików. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy popularnych polskich dań jak kapuśniak, bigos bądź góralska kwaśnica.
Praktycznie każda babcia ma własny przepis na kapustę kwaszoną, aczkolwiek obecnie raczej rzadko kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby gromadzenia artykułów spożywczych na czas zimy. Kwaszoną kapustę w małych oraz wielkich pojemniczkach bez trudu kupić można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją online. Polscy producenci mają w swoim asortymencie również kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]