Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

Jeśli szukasz ogórków kiszonych w folii, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce czy jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są zarówno zdrowe, jak i smakowite.

Kwaszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem bądź z innymi przyprawami

Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest niesłychanie proste. Stosuje się do tego duże kamienne garnki bądź beczułki z drewna, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką. Później pozostawia się je na nie mniej niż 2 tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą zjeść ogórki już po paru dobach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W najprostszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się czosnek oraz koper, niemniej jednak smak kiszonych ogórków można podkręcić także różnymi dodatkami, np. liśćmi czarnej porzeczki, czarnym pieprzem czy kawałkami papryki. Oczywiście nie każdy ma czas czy też pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarnią albo piwnicą, w której może gromadzić przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednakże, że trzeba zrezygnować z ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w woreczkach foliowych czy też w kubełkach z rączką, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy znajdują się w ogórkach kiszonych?

Od stuleci wiadomo, że sfermentowane warzywa dobrze wpływają na nasz organizm. Dzieje się tak, gdyż wespół z kwaszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz dobrze oddziałują na ich florę, wspomagając w konsekwencji trawienie. Lecz to nie wszystko! Kwaszone ogórki są nietuczące (dostarczają ledwie 12 kilokalorii w 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę K1, A i C, jak również sporo składników odżywczych ważnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, miedź i fosfor. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeśli lubimy cierpkie smaki, nie warto wyrzucać go po zjedzeniu kiszonek, tylko go wypić lub dodać do zupy ogórkowej, bo w miarę kiszenia składniki odżywcze przedostają się po trosze do zalewy. Warto jednakże podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak spora ilość soli.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]