Więcej o czerwonym barszczu na zakwasie na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą spożywamy z reguły podczas Wigilii czy też znaczących rodzinnych spotkań. W domach, w których obyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, ale także jako uzupełnienie do niektórych posiłków.
Barszcz czerwony – pasuje do pasztecików z mięsnym farszem i do kiełbasy
Wydawałoby się, że barszcz czerwony to prosty do ugotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego nieco słodkawy, a równocześnie kwaśny aromat sprawia, że świetnie łączy się on z różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy zalewają nim pierogi z grzybami, kapustą albo mięsem, pozostali wolą w nim kiełbasę, ziemniaki i jajko. Barszcz czerwony to doskonała potrawa na obiad, ale także smaczna przekąska bądź ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym farszem bądź chrupkiego krokiecika z pieczarkami.
Trzeba zaznaczyć, że barszcz czerwonynie jest zupą bardzo kaloryczną, jeśli nie dodano do niego śmietany. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, ponieważ zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również mnóstwo żelaza, toteż poleca się go osobom chorującym na anemię. Natomiast ze względu na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem zazwyczaj zjada się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych!
Nie ma jednego przepisu na barszcz z buraków – każdy w kuchni stosuje swoje ulubione dodatki i na różny sposób przyprawia tę zupę. Niektórzy dodają do niego nieco cukru, by podkreślić naturalny słodki smak buraka, pozostali wolą barszcz na ostro, odpowiednio pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli przygotuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z buraków kwaszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym dostarcza organizmowi więcej niezbędnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przygotować samodzielnie, jednak okres fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeżeli jednak raptem dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]