Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Zobacz, gdzie kupić zakwas na żurek staropolski, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.

Obecnie rzadko już jemy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, co generuje chęć natychmiastowego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup, wybierając posiłki, które uprzednio oferowane były zazwyczaj jako to drugie danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż stanowią one stały punkt w menu gospód oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo serwowane podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.

Barszcz biały a żurek – główne różnice

Kiedy zapyta się Słowianina o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób często nie rozróżnia, iż to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo barszcz biały przygotowuje się z zakwasu mąki pszennej, żurek z kolei – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co różni te zupy, jakkolwiek trzeba dobitnie podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla kunszt kucharza oraz jego osobiste preferencje. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym zazwyczaj znajdziemy więcej grzybów oraz jarzyn. Zabiela się go także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kiszonej czy z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej zagmatwane, bowiem w ramach tej grupy zup można wydzielić trzy rodzaje:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z pieczywem i jajkiem;
– kwaskowaty, gęsty żur sporządzany z reguły z dużą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem żytnim lub chlebowym.

Baza na żurek i barszcz biały? Zrobić na własną rękę, a może kupić?

Przygotowanie zakwasu na wypunktowane wyżej zupy jest łatwe, aczkolwiek nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. W internecie znaleźć można dziesiątki przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Używając jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Tym samym, jeżeli chrapka np. na żurek zaatakuje was znienacka, warto kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym ugotujemy wyborny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski lub śląski.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]