Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata

Pokaźna porcja informacji o kwaszonce. Przeczytaj koniecznie!

Kiszonki z warzyw są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to typowo słowiański rarytas, sporadycznie przyrządzany w innych częściach świata. Jednak kiszonki modne są nie tylko w Europie, ale też w obu Amerykach oraz w Azji.

Dlaczego kwaszone przetwory warzywne są popularne?

Wedle historyków proces konserwowania żywności poprzez ich zanurzenie w zlewie z octu, w solance lub w soli, wykorzystywany jest przez ludzi od ponad 4 tysiącleci. Technika ta najprawdopodobniej nie została odkryta w Europie, a w rejonie dawnej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niskie pH roztworu, w którym się je zanurza, hamuje rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat wstecz była to optymalna metoda, by wydłużyć czas przydatności do spożycia ryb, mięsa i warzyw nawet o kilka miesięcy. W rezultacie pojawił się zwyczaj przygotowywania m.in. kiszonek z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory warzywne od zarania swojego istnienia słyną z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Mają one np. dużo witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszonki, rzadziej chorowali na gnilca. Co ciekawe, w naszym języku kwaszonki z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt przykładowo z rzepaku bądź kapusty.

Kiszonki na świecie

Najbardziej znanym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni właściwie na wszystkich kontynentach, nawet w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie cieszy się większą popularnością. Jednak ogórki kiszone są tam chyba wyjątkowo lubianym składnikiem hot-dogów, burgerów oraz sandwiczy. Nad Wisłą prócz ogórka, równie popularne są kiszone buraki i kapusta, które wykorzystuje się do przyrządzania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. paprykę, brokuły, a także owoce (przykładowo śliwki).

Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Domowe kwaszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się bazą albo istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby dań lokalnych. Trzeba wiedzieć, że smak kiszonych przetworów bywa inny w poszczególnych krajach świata, ponieważ jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w procesie kwaszenia. W związku z tym ogórek wyprodukowany podług typowej polskiej receptury, nie będzie smakował tak samo jak ten wyprodukowany np. w Izraelu.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]